Hoge bloeddruk

Bij het merendeel van de mensen (95%) met een hoge bloeddruk is er geen duidelijke lichamelijke oorzaak aan te wijzen. Een enkele keer is hoge bloeddruk het gevolg van een ziekte van de nieren of de bijnieren. Wel is duidelijk dat een slechte leefstijl een nadelige invloed op de bloeddruk kunnen hebben. Mensen die roken of te zwaar zijn, hebben bijvoorbeeld meer kans op een hoge bloeddruk. Ook weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik en veel stress hebben hierop een ongunstige invloed.

Oorzaken van een hoge bloeddruk kunnen zijn:

  • Roken
  • Erfelijkheid
  • Overgewicht
  • Weinig lichaamsbeweging
  • Overmatig gebruik van alcohol
  • Stress

Voeding
Er is een oorzakelijk verband tussen gewichtsveranderingen en bloeddruk. Toename van gewicht doet de bloeddruk stijgen en bij vermagering neemt de bloeddruk af. Een goed gewicht is dus belangrijk. Met de voeding kunnen we verder opletten om niet/weinig drop te gebruiken. In drop (ook in zoete drop) zit een stof, glycyrrhetinezuur wat voor een bloeddrukverhoging zorgt.

Cafeïne kan ook bloeddrukverhogend werken. Cafeïne komt behalve in koffie ook in mindere mate voor in thee, cacao, cola en chocolade. Beperk het gebruik van cafeïne en drink niet meer dan 4 kopjes koffie per dag.

Chronisch gebruik van grotere hoeveelheden alcohol kan bloeddruk-verhogend werken. Dit effect treedt pas op bij alcoholconsumpties van meer dan 3 tot 6 glazen per dag. De effecten van alcohol op de bloeddruk zijn sterker bij rokers dan bij niet-rokers.

Zout
We merken dat in de westerse landen waar veel zout wordt gebruikt er een duidelijke stijging van de bloeddruk wordt waargenomen. Per persoon kan echter de zoutgevoeligheid erg verschillen. Veel voedingsmiddelen bevatten van nature al genoeg zout, hierdoor krijgen we geen tekort. Om uit te proberen of je zout gevoelig bent kun je een licht natriumbeperkt dieet uitproberen. Natrium is een onderdeel van zout en is het stofje dat bloeddrukverhogend werkt.

Licht natriumbeperkt dieet:

  • Geen zout bij de bereiding van de maaltijden, vlees mag licht gezouten
  • “Gewone” melk- en melkproducten
  • Gewoon brood met ongezouten margarine/halvarine
  • Maximaal 4 boterhambeleggingen “gewone” kaas/vleeswaren, géén rookvlees en géén rauwe ham

Let op: Zeezout en uienzout bevatten ook teveel zout!!